Bilde av buffet

Fagseminar for bransjen

vi arrangerer fagseminar i Trondheim Spektrum i samarbeid med NHO Reiseliv og Næringsforeningen i Trondheimsregion v/fagråd reiseliv.

REKRUTTER DE BESTE 
OG BYGG TEAM

Tirsdag 19. mars:  
10:00 - 11:15
Mendelssohn salen i Trondheim Spektrum

Kjøp Billett
Guro Angell Gimse - KONFERANSIER

Guro Angell Gimse er regiondirektør i NHO Trøndelag og er vår konferansier for fagseminarene under Bocuse d'Or Europe i Trondheim.

Guro Angell Gimse har politiutdanning og bakgrunn innen kommunikasjon og som politiker i kommune, fylkeskommune og på Stortinget.

Bilde av Guro Angell Gimse

REKRUTTER DE BESTE! OG BYGG SOLIDE TEAM. VI FORTELLER DEG HVORDAN.

Med en aldrende befolkning og lave fødselstall, står norsk næringsliv overfor store rekrutteringsutfordringer. Reiselivet i Trondheim har jobbet aktivt med rekruttering i flere år, og restaurant- og matfaglinjene i byen har blant de beste søkertallene i landet. Restaurant- og matfag har også blitt ett av de mest populære utdanningsprogrammene i Trondheim. Hvordan har dette skjedd?
Få egne perspektiver av
Aslaug Rustad og selveste Eyvind Hellstrøm.

Men rekruttering handler vel så mye om å bygge gode team, skape trygghet og engasjement i alle ledd. Og lederne må gå foran som gode eksempler. Anne Marte Pensgaard, Idrettspsykolog på Norges Toppidrettshøgskole og mentaltrener for Filip Bendi og Team Norway gir deg praktiske råd.

How to attract foodies to cities or restaurants in rural areas

Fagseminar

Onsdag 20.mars:
09:00 - 10:15
Sted: Mendelssohn salen i Trondheim Spektrum

Kjøp Billett
Lasse Berre - Konferansier

Lasse Berre er en norsk fotograf, næringslivsleder og foredragsholder. Berre er utdannet ved Brooks Institute of Photography i USA. Han har jobbet som fotograf innen mote og reklame, og bodde og arbeidet i USA frem til 1996.

Lasse er en foodie selv og stod medansvarlig for søknaden av Trondheim og Trøndelag som vertskap for Bocuse d’Or Europe 2024.

Bilde av Lasse Berre

How to attract foodies to cities or restaurants in rural areas
Mat og drikkeopplevelser; På ytterkanten av reiselivet eller smørøyet av reisemål i Europa?

Torunn Tronsvang, eier og gründer av UpNorway som skreddersyr Norgesreiser som kan bidra til en bærekraftig turistutvikling i Europa.

Måltidsmagi - Å skape uforglemmelige opplevelser gjennom effektiv kommunikasjon?
Marie Sainabou, stifter og direktør av Madland i København. Matland er et matpolitisk felleskap som vil få til en bærekraftig endring av matsystemet i Danmark.

Balansen mellom Smak, Visuell Appell og Atmosfære
– Hvordan Tiltrekke Matentusiaster til Landlige Områder. Vi får besøk av en tidligere Bocuse d´Or vinner!

Bilde av Torunn tronsvang
Foredragsholder

Torunn tronsvang

Torunn har en Bachelorgrad i International Hospitality Management fra The Emirates Academy og Ecole Hotelier de Lausanne, og en MBA fra NHH. Hun er også utdannet i Transformational Travel Design. Hun har hatt roller innen generell ledelse, kvalitetssikring og opplevelsesutvikling hos Anantara Hotels & Resorts i Thailand og Maldivene, Jumeirah Hotels i Dubai og Aman i Bhutan. Før hun grunnla Up Norway i 2016, jobbet hun syv år som konsulent innenfor norsk reiseliv. Torunn er anerkjent som en av Conde Nast sine Top Travel Specialists og er på Travel + Leisure sin A-List.

Les mer på upnorway.com

Bilde av Marie sainabou jeng
Foredragsholder

Marie sainabou jeng

Marie har jobbet med formidling, PR og kommunikasjon med spesialisering innen gastronomi, mat og måltider i 20 år i København. Hun har jobbet som matanmelder for Dagbladet Informasjon og White Guide. I dag er hun gründer og programleder i Madland, som initierer festivaler, studieturer, foredrag og gir ut magasin, podcast og artikler med de viktigste aktørene som jobber for et rettferdig, sunt og bærekraftig matsystem. Madland samler og setter scenen for matborgere, kokker, bønder, fiskere, produsenter, kjøpmenn, studenter, mat- og mediefolk med mål om å tenke nytt om matsystemet. Marie forteller om og viser saker om aktører som nytenker gastronomi og gastroturisme.

Les mer på https://madland.dk/

Bilde av Régis Marcon
Foredragsholder

Régis Marcon

Han er kjent overalt som fjellenes kokk, lidenskapelig opptatt av langrenn, og styrer familiens vertshus omgjort til et tempel av gastronomisk fortreffelighet.

Hans rykte, ervervet i tallrike konkurranser inkludert Bocuse d'Or, og spesielt kvaliteten på hans matlaging, har tiltrukket lokale og internasjonale matelskere til hans rede i landsbyen St Bonnet-le-Froid. Han bosetter seg med Michèle, sin kone i 1979 i familiens vertshus.

I 2005 bygget han en ny Restaurant Régis et Jacques Marcon (Michelin 3*), han realiserte sin drøm om å bygge et resolutt moderne etablissement på toppen av en høyde med utsikt over naturen som alltid har fascinert og inspirert ham.

Gjester kan bo på hotellet, som mottok en Ecolabel i 2009 for sitt miljøvennlige design og drift. Restauranten ga også hans sønn Jacques og nå Paul muligheten til å transformere lidenskapen overført av faren sin til et yrke valgt fremfor alt for gleden.

Bilde av Ørjan Johannesen
Foredragsholder

Ørjan Johannesen

Med både gull i Bocuse d´Or 2012 og 2015, medeier driver av familiebedriften Bekkjarvik Gjestgiveri og Boutique hotellet Beckerwyc house - er Ørjan klar for en inspirerende prat innen norsk måltidsturisme. Åpnet restauranten Mirabelle By Ørjan Johannessen Nov. 2023 som har fokus på Island gastronomy som vil si råvarene og det vi har rundt oss!

"Jeg gleder meg til å starte en ny kulinarisk reise med høye ambisjoner. Det har gått åtte år siden seieren i Bocuse d’Or. Dedikasjonen og følelsene rundt presisjon og smak er et savn som jeg har kjent på, som nå kan realiseres gjennom vår nye restaurant Mirabelle.

Sammen med mitt team av kokker og servitører setter jeg til enhver tid sammen en smaksmeny som først og fremst gjenspeiler Bekkjarvik i Austevoll og øyene rundt oss, samtidig som vi henter og inspirasjon fra fjernt og nært.

Vi vil jobbe hardt hver dag for å skape unike matopplevelser for våre gjester. Mirabelle er mitt nye gastronomiske hjertebarn."

Bærekraftig matsystem

Fagseminar

Onsdag 20. mars:
11:00 - 14:00
Sted: Mendelssohn salen  i Trondheim Spektrum

gratis påmelding
Kirsten Indgjerd Værdal

Værdal har vært direktør for plan, næring og kulturminner i Trøndelag fylkeskommune, og hun har vært landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Værdal har også vært leder i Norges Bondelag.

Bilde av Kirsten Indgjerd Værdal

Et bærekraftig matsystem og matsikkerhet i henhold til FN sine bærekraftsmål

Utgangspunktet for dialogmøtet er FN sin beskrivelse av bærekraftig matsystem som et system som
leverer matsikkerhet og ernæring til alle på en slik måte at det økonomiske, sosiale og miljømessige
grunnlaget for matsikkerhet og ernæring for fremtidige generasjoner ikke svekkes.

Lønnsomhet sikrer økonomisk bærekraft, goder jevnt fordelt i samfunnet sikrer sosial bærekraft, og en positiv
eller nøytral innvirkning på naturressursene ivaretar miljømessig bærekraft.

Med dette seminaret ønsker arrangørene å belyse disse forholdene både internasjonalt og nasjonalt.


Bilde av Morten Aasland
Foredragsholder

Morten Aasland

Morten Aasland er Norges ambassadør til FNs organisasjoner basert i Roma; FNs organisasjon for ernæring og landbruk FAO, Verdens matvareprogram WFP og Fondet for
landbruksutvikling, IFAD.

FNs Roma-baserte organisasjoner arbeider særlig med utvikling av landbruk og fiskerier, matsikkerhet, ernæring, globale standarder og humanitær innsats. Bærekraftmålene, herunder SDG2 om ‘Null sult’ og tilpasning til klimaendringer, skal ligge til grunn for all innsats. Transformasjon av nasjonale og globale matsystemer er også et viktig mål.

Næringsmiddelproduksjon må omlegges for å sikre tilstrekkelig, næringsrik og sunn mat for
alle, produsert på bærekraftig vis og på en måte som ivaretar naturmangfold og
naturgrunnlag.

Morten Aasland har langvarig bakgrunn i norsk utenrikstjeneste og har arbeidet med en rekke saksområder. Foruten stillinger i Utenriksdepartementet i Oslo og en periode som
embetsmann ved Statsministerens kontor, har han tjenestegjort ved flere ambassader og
faste delegasjoner.

Bilde av Arne bardalen
Foredragsholder

Arne bardalen

Arne Bardalen er sivilagronom fra Norges landbrukshøgskole (nå NMBU) i 1978. I 1993 ble
han utnevnt til Landbruksdirektør, fra 1998 assisterende fylkesmann og i 2001 konstituert
fylkesmann i Oslo og Akershus.

Bardalen ble i 2001 direktør for Norsk institutt for jord- og skogkartlegging (NIJOS), deretter
ledet han etableringen Norsk institutt for skog og landskap hvor han var direktør 2006-2015.
Fra 2016 var han først forskningsdirektør og siden 2017 spesialrådgiver i Norsk institutt for
bioøkonomi (NIBIO).

Bardalen har 45 års yrkeserfaring fra mat- og landbrukssektoren. Han har ledet og deltatt i
flere offentlige utvalg, blant annet om strategi for norsk skog- og trenæring, jordvern og arealpolitikk, bioøkonomi, landbruk og klimautfordringer, samfunnets sårbarhet for klimaendringer.

I 2015-2016 ledet han sekretariatet for den store utredningen om «Landbruk og klima».

I 2016 publiserte han rapporten «Jordbrukets bidrag til verdiskaping i bioøkonomien». Han har også sammen med kolleger i NIBIO, skrevet det faglige grunnlaget for oppdateringene av norsk jordvernstrategi i 2021 og 2023.

Bilde av Hildegunn Gjengedal
Foredragsholder

Hildegunn Gjengedal

Hildegunn Gjengedal har ansvar for det internasjonale arbeidet i Norges Bondelag.

Hun har tidligere vært politisk rådgiver for landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp)
og vært Norges Bondelag og Norsk Landbrukssamvirkes representant i Brussel i fire år.

Hildegunn Gjengedal er nestleder i Utviklingsfondet, og har tidligere sittet i styret for Fairtrade Norge, samt vært nestleder i Nei til EU.

Hun er utdannet statsviter og journalist.

Bilde av Anne Jødahl Skuterud
Foredragsholder

Anne Jødahl Skuterud

Anne Jødahl Skuterud er styreleder i Felleskjøpet Agri og Norsk Landbrukssamvirke.

Hun har også vært medlem av Totalberedskapskommisjonen.

Skuterud driver en gård i Gjerdrum med kornproduksjon.

Skuterud er advokat og driver egen
rådgivningsvirksomhet. Engasjementet for landbruk startet tidlig, og hun er spesielt opptatt av bærekraftig matproduksjon og landbrukets betydning for landets beredskap og selvforsyning.

Bilde av Lars Petter Bartnes
Foredragsholder

Lars Petter Bartnes

Lars Petter Bartnes har vært bonde sammen med kona fra 1994. De driver samdrift med
melk, storfekjøtt og korn sammen med en partner, samt at de har kyllingproduksjon i egen regi.

Bartnes har i ca 20 år jobbet for norsk landbruk på nasjonalt nivå igjennom konsernstyreverv
i Prior, Nortura og han har vært leder i Norges Bondelag.
I
tillegg til å drive gården er Bartnes i dag ansatt i Fjøssystemer som selger av innendørsmekanisering og energiløsninger.

Bartnes er utdannet agronom og agrotekniker husdyr i tillegg til at han har
befalsskoleutdanning.

Bilde av Hilde Talseth
Foredragsholder

Hilde Talseth

Hilde Talseth er administrerende direktør i Norsk Kylling.  

Hun har ledet flere store prosjekt i
matindustrien, og hatt ansvaret for Norsk Kyllings satsing på bærekraftig innovasjon.

Talseth har blant annet ledet Norsk Kyllings overgang til en kyllingtype som vokser saktere,
og vært prosjekteier for etableringen av det nye rugeriet til selskapet på Støren.  

Talseth er opptatt av hvordan åpenhet, læring og samarbeid på tvers av matindustrien er en
forutsetning for en mer ansvarlig og bærekraftig matproduksjon.

Hun sitter i styret i Pronofa,
og Kjøtt- og Fjørfebransjens Landsforbund (KLF).

Bilde av Nina Sundqvist
Foredragsholder

Nina Sundqvist

Nina Sundqvist er adm.dir i Stiftelsen Norsk mat. Hun har tidligere bl.a. vært kommunikasjonsdirektør i Nortura.

Sundqvist er utdannet offiser, major av grad og har arbeidet i Luftforsvaret i 17 år.




Bilde av Nina Sundqvist
Foredragsholder

Håkon Haugli

Håkon Haugli har siden 2019 vært administrerende direktør i Innovasjon Norge. Han kom fra
stillingen som administrerende direktør i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og
teknologibedrifter. Han satt på Stortinget for Arbeiderpartiet i perioden 2009-13. Som
stortingsrepresentant var Haugli delegat til FNs generalforsamling og Europarådets
parlamentarikerforsamling.

Haugli har blant annet jobbet i Gjensidige Forsikring og McKinsey. Han sitter i styret i
Arbeidsgiverforeningen Spekter og har tidligere bl.a. vært medlem av styret til Lånekassen,
samt av SINTEFs råd og Patentstyrets råd. Han er utdannet Cand.jur. ved Universitetet i Oslo

Bilde av Aina Valland
Foredragsholder

Aina Valland

Har jobber i sjømatnæringen i over 20 år, store deler av den tiden i arbeidsgiverorganisasjonen Sjømat Norge som er en del av NHO, er sivilingeniør innen miljø og ressursteknikk.

Har jobbet i Lerøy Seafood Group i 1,5 år og har bygget opp en avdeling innen kommunikasjon og samfunnskontakt. Brenner for sjømatnæringen fordi den er en viktig produsent av sunn sjømat som skaper store ringvirkninger i Norge.

Samarbeidspartnere

NIT logo
NHO Reiseliv logo